محمد نقی زاده کارشناس ارشد گردشگری استان اصفهان در یادداشتی نوشت: کشور باستانی چین با بیش از ۵ هزار سال قدمت تاریخی، یکی از کهنترین مراکز تمدنی شرق قاره کهن آسیا به شمار رفته و امروزه نیز این کشور یکی از مهمترین مراکز اقتصادی و سیاسی در پهنه گیتی به شمار میرود.
پیشینه ارتباط اقتصادی و فرهنگی میان ایران و چین بهواسطه جاده ابریشم به بیش از ۴ هزار سال قبل میرسد بهگونهای که ابتدای این جاده عظیم و بزرگ که در طی این دوران طولانی ارتباط میان غرب و شرق جهان را در آن دوران برقرار میکرد از شهر تاریخی چانگان یا شیان در کشور چین وماچین آغاز و پس از طی کردن فاصلهای بعید و همراهی با بیش از ۲۶ تمدن بزرگ، با عبور از بخشهایی از ایران بهویژه صفحات شمالی فلات مرکزی ایران به دریای مدیترانه رسیده و در نهایت مقصد آن به سمت دولتشهرهای ونیز و فلورانس ختم شده و مسیرش به انتها میرسید.
با گسترش تجارت و ارتباطات فرهنگی، این جاده در کنار راه زمینی در مسیر آبی نیز گسترش یافت بهگونهای که راهآبی ابریشم از دریای بزرگ چین آغاز و تا دریای عمان و خلیج همیشه فارس ادامه مییافت.
در طی تاریخ پرفراز و فرود ایران بهویژه در این ایام طولانی، این سرزمین یکی از مهمترین مراکز تمدنی بود که فرهنگ و تمدن و اقتصاد شرق را به غرب جهان آن روز اتصال میداد و این مأموریت تا تأسیس امپراطوری عثمانی در سده پانزدهم میلادی و سقوط امپراطوری روم شرقی(بیزانس) و سقوط قسطنطنیه(استانبول) مرکز امپراطوری و یکی از گلوگاههای اصلی این جاده ادامه یافت.
طی این ایام طولانی و در ادوار مختلف تاریخی، ارتباط میان چین و ایران همواره بهصورت مسالمتآمیز و دوستانه برقرار بود و جاده ابریشم نیز جدای از مأموریت اقتصادی خود به محملی فراخ و گسترده برای انتقال فرهنگ و تمدنهای مختلف به یکدیگر بهویژه چین و ایران بدل گشت، بهگونهای که این تبادل فرهنگی بعدها در ایام ایل غار مغولان و استقرار آنان در چین و سپس هجوم سراسری آنان به غرب آسیا و ایامی که مغولان تحت تأثیر تمدن شگرف چین و ایران قرار گرفتند نیز ادامه یافت.
امروزه با گسترش ارتباطات اقتصادی چین با ایران و بهویژه انعقاد قرارداد همکاری ۲۵ ساله میان ایران و چین، فرصتی مغتنم برای توسعه ارتباطات فرهنگی بهویژه ارتباطاتی از جنس گردشگری نیز فراهم آمده است.
آمارهای سازمان جهانی جهانگردی حاکی است که کشور چین بهعنوان پرجمعیتترین کشور دنیا با بیش از یک ونیم میلیارد نفر جمعیت، سالیانه بیش از ۱۰۰ میلیون نفر گردشگر به اقصی نقاط جهان میفرستد، لذا قرابتهای فرهنگی در کنار ریشههای تاریخی ارتباطات تمدنی میان دو کشور، شرایط مناسبی را برای توسعه گردشگری میان ایران و بهویژه اصفهان با چین در جهت بهرهبرداری از این بازار بزرگ گردشگری فراهم میآورد.
نخستین اقدام فرهنگی بزرگ در تبادلات فرهنگی میان اصفهان و چین در تاریخ معاصر به سال ۱۳۶۸ خورشیدی/۱۹۸۹ میلادی بازمیگردد بهگونهای که در این سال میان اصفهان و شهر کهن و تاریخی شیان ،مرکز استان شی نیان چین با بیش از ۳ هزار سال قدمت، عقد خواهرخواندگی جاری شد.
بااینحال گسترش ارتباطات گردشگری میان اصفهان و چین به اواسط دهه گذشته بازمیگردد بهگونهای که از اواسط دهه ۹۰ خورشیدی فعالان سیاسی، فرهنگی و گردشگری چین در سطوح مختلف به اصفهان سفر نموده و سپس در طی سه سال گذشته و بهویژه پس از همهگیری ویروس منحوس کرونا ،مناسبات گردشگری اصفهان و چین گسترش فوقالعادهای یافت.
در چند روز گذشته آقای جو تیانکانگ، رئیس حزب کمونیست جمهوری خلق چین در استان گانسو و هیئت همراه به اصفهان سفر کرده و با امیر کرم زاده مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان اصفهان و جمعی از مدیران این اداره کل و فعالان جوامع گردشگری اصفهان دیدار کردند.
در این دیدار نماینده حزب کمونیست چین در ایالت گانسو با ارائه گزارشی بیان کرد: «استان تاریخی گانسو با بیش از ۳ هزار سال قدمت تاریخی و همچنین با وسعتی در حدود۴۵۰ هزار کیلومترمربع در قلب کشور چین واقع شده و بخشهایی از این استان که دارای ۲۶ میلیون نفر جمعیت است از شمال به مغولستان محدود میشود. شهر لانژو مرکز این استان با توجه به کثرت آثار تاریخی، از سوی دولت چین بهعنوان مرکز برگزاری نمایشگاه بزرگ گردشگری چین انتخاب شده، لذا نمایندگان استان گانسو چین امروز افتخار دارند تا از مدیران و فعالان گردشگری اصفهان دعوت کنند تا در نمایشگاه گردشگری سال ۲۰۲۴این استان بهعنوان میهمان ویژه شرکت کند.
با توجه به افق روشن این نشست میان مدیران و فعالان دو استان گانسو و استان اصفهان ،امید میرود تا با برقراری حداقل یک پرواز مستقیم میان مراکز دو استان ،مدیران استان و فعالان جوامع گردشگری بتوانند در دو استان سفری داشته باشند و ضمن بازدید از جذابیتهای دو استان،مقدمات ارتباطات فرهنگی و گردشگری و حتی امکان عقد خواهرخواندگی میان دو استان اصفهان و گانسو فراهم شود.
انتهای پیام/
نظر شما